Kuolemaan johtanut sähkötapaturma 23.1.2015

Kuolemaan johtanut sähkötapaturma 23.1.2015

Helsingissä menehtyi putkiasentaja väärin kytketystä pistorasiasta saadusta sähköiskusta

Putkiasentaja oli mennyt kerrostaloasuntoon avaamaan tukkeutunutta viemäriä. Viemärin tukkeutumisen vuoksi kylpyhuoneen lattialla oli pari senttiä vettä huoltomiehen käydessä paikalla, joten lattia on voinut olla märkä vielä asentajan saapuessa. Viemärin avaamiseen oli käytetty moottorikäyttöistä, metallirunkoista ns. avausrassia.

Sähkö oli otettu peilin yläpuolisesta valaisimen pistorasiasta, jossa maadoitusliuska oli jännitteinen. Koska laitteen runko tuli jännitteiseksi ja lisäksi asentaja seisoi peltirunkoisen kylpyhuoneen mahdollisesti kostealla lattialla, hän menehtyi saamaansa sähköiskuun.

Sähköalan ammattilaisen tarkastaessa sähköasennusta havaittiin, että alkuperäiselle valaisimelle oli tullut vaihe- ja nollajohtimet. Kylpyhuonevalaisimissa ei aiemmin tavallisesti ollut pistorasiaa. Valaisin oli myöhemmin vaihdettu pistorasialla varustettuun muovirunkoiseen valaisimeen. Johtimet oli katkaistu läheltä seinäpintaa ja jatkettu kytkentäliittimellä kahdella punaisella johtimella uudelle valaisimelle. Valaisimen sisällä nollaus oli tehty vaihejohtimeen ja siten maadoitusliuska oli tullut jännitteiseksi.

Väärän kytkennän tekijästä ei ole tietoa. Kytkentä oli ilmeisesti hyvin vanha, koska kylpyhuone oli ainakin kerran remontoitu valaisimen asentamisen jälkeen. Valaisinta ei irrotettu remontin yhteydessä maalausjäljistä päätellen. Myös punaisesta johtimien väristä voisi päätellä virheellisen kytkennän olleen käytössä jo pitkään.

Nykyisellä asukkaalla oli käytössään vain muovirunkoisia kaksoiseristettyjä sähkölaitteita, joten sähköiskua ei ole aiemmin saatu hyvän tuurin ansiosta. Kylpyhuoneessa olisi ollut myös oikein kytketty ja turvallinen pesukoneen pistorasia.

Share Button